Oikeus hyvään työnantajaan

Mikäli sinulla on halu ja aikomus työllistyä johonkin suomalaiseen yritykseen, sinun on parasta olla hiiskumatta työhaastattelussa ammattitaidostasi, valmiuksistasi ja erikoisosaamisestasi. Ammattitaitoinen erikoisosaaja on työnantajalle kustannuskysymys ja uhka. Ammattitaidoton sen sijaan on mahdollista kouluttaa tumpeloasteelta kiitollisuusvelalliseksi, jota voi jatkossa pompottaa mielin määrin.

Suomalaisessa työelämässä joku on pahasti vinksahtanut. Alansa taitajat sanotaan irti ja parhaimmat kakkupalat jaetaan perässähiihtäjille, jotka osaavat sopivasti ylistää henkisesti kypsymättömien esimiesten viisautta ja johtamiskykyä, ja tyytyvät tyytymättömyyteen suu siististi supussa.

Etteikö ole oikein nimittää henkisesti kypsymättömäksi sellaista työnantajaa tai esimiestä, jonka ajatusmaailmaan ei sovellu itseään nokkelampi käskettävä? Jos tiedät paremman termin, kerro ihmeessä. Minun mielestäni se soveltuu täsmälleen. Suomessa tällaisia työnantajia on liian monta.

Montako kertaa viimeksi kuluneen parin vuoden aikana olet päivittänyt työvoimahallinnon nettisivuille cv:si valaisten siinä parhaan osaamisesi? Montako kertaa olet lähettänyt työhakemuksen saamatta siihen vastausta? Montako kertaa olet miettinyt, mikä jälleen kerran meni pieleen? Montako kertaa olet tuskastunut turhaan yrittämiseen?

Monta turhaa työtuntia vain siitä syystä, että tiedät olevasi hyvä työntekijä, osaat ammattisi, etkä näe syytä peitellä sitä. Eikö se tunnu kummalliselta? Eikö hyvän työntekijän päinvastoin pitäisi olla työmarkkinoilla arvossaan?

Mitä varten sinulla on kansiossasi nippu toinen toistaan parempia työtodistuksia, joita työhaastattelussa joku vain ylimalkaan vilkaisee, ikään kuin työkokemustasi valottavat asiakirjat olisivat pelkkä paperinkeräykseen joutava nivaska roskapaperia?

Ymmärtääksemme asiaa hieman paremmin on meidän hypättävä tuokioksi työnantajan housuihin. Syytä on myös varata silmille suojalasit. Tämä saattaa aiheuttaa kipinöintiä. Sellainen on ainakin tarkoitus.

Nykyään kuka tahansa voi ryhtyä yrittäjäksi. Siihen tarvitaan vain yritysidea, hieman rahaa ja sopivasti seikkailumieltä. Asiakaspalvelusta ei tarvitse tietää, eikä yrittäjäksi ryhtyvältä edellytetä henkilösuhteiden hoitamistaitoja.

Yrityksen perustamisen jälkeen hankitaan työntekijät. Ilmoitus työvoimahallinnon nettisivuille. Vapailla markkinoilla on runsaasti halukkaita kärkkymässä elämänsä tilaisuutta, valmiina lähettämään sähköpostia työnantajalle, joka kiireiltään ei ennätä vastata puhelimeen, kuten työpaikkailmoitus kertoo.

Sitten jalat pöydälle ja odottamaan. Kun sähköpostilaatikko muutaman päivän kuluttua on pullollaan työhakemuksia valokuvineen, valitaan kasasta nuorimmat ja kauneimmat, jotka eivät vaadi mitään ja ovat valmiita singahtamaan aina, kun työnantajan sormi heilahtaa. Heidät kutsutaan haastatteluun. Muille ei vastata mitään.

Heidän joukostaan löytyy oikea henkilö, joka viis veisaa järjestäytymisestä. Ammattiliiton jäsenyys on osoitus riidanhalusta. Sellaiseen työntekijään ei kannata sekaantua. He aiheuttavat yrityksessä päänvaivaa kaikenlaisilla vaatimuksilla. Pian ollaan vaatimassa työsuojeluvaltuutettua ja luottamusmiestä, erillistä pukutilaa ja kahvihuonetta, ja kahvihuoneen seinälle työpaikan järjestyssääntöjä. Sellaisia ei ole tarvittu ennenkään, eikä tarvita tästä eteenpäinkään.

Hyvä työnantaja maksaa aina palkan. Se on pääasia. Millainen palkka mistäkin työstä on kohtuullinen ja asiallinen, työnantaja tietää kyllä senkin. Kirjainyhdistelmää TES ei kannata missään vaiheessa kirjata työhakemukseen. TES tarkoittaa sitä, että työnhakija vaatii työstään työehtosopimuksen mukaisen taksan.

Nykypäivän työelämässä arvostetaan joustavuutta myös palkoissa. Heti alkuvaiheessa on annettava ymmärtää suostuminen paikalliseen kompromissiin. Näin toimien on suurempi mahdollisuus päästä nauttimaan hyvän työnantajan tarjoamista eduista, kuten esimerkiksi firman puhelimesta, jolla työnantaja hälyttää työhön vapaapäivänä.

Hyvä työntekijähän on valmis tulemaan töihin myös vapaapäivänä. Käyttämättä jäänyt vapaapäivä siirtyy tuonnemmaksi ja työtunteja kertyy yhden työpäivän verran, ellei kysymyksessä ole muutaman tunnin hätäapuhyppyvuoro, joita firmassa noudatettavan käytännön mukaan ei ole tapana merkitä tuntilistaan ollenkaan.

Työpaikkailmoitusta ei missään nimessä poisteta internetistä. Se olkoon siellä yllykkeenä parempaan työsuoritukseen. Työpaikan saanut henkilö roikkuu kuitenkin työvoimahallinnon nettisivuilla viikkoja jälkeenpäin. Nauttikoon siis pientä epätietoisuutta työn jatkuvuudesta. Vieläkö paikka on haussa? Etsiikö se uutta työntekijää? Eikö se olekaan tyytyväinen?

Viesti meni perille! Sitten kun tulokas tympääntyy tai väsähtää, kerää kamppeensa ja lähtee, tai irtisanotaan koeajan päätteeksi, uutta työpaikkailmoitusta ei tarvitse laatia, koska entinen on jo valmiina. Jos sukset menevät muuten ristiin, joskushan ne joka tapauksessa menevät, silloin annetaan muistutus.

Että mitä sovittu? Muistaakseni ei mitään. Työsopimusko? Olisit sanonut, että tulit työsopimuksen vuoksi. Luulin että halusit töitä. Nyt on huono aika ja henkilöstöä täytyy vähentää. Sitä paitsi tarvitsemme ammatti-ihmisen emmekä harjoittelijaa. Yrityksen täytyy tehdä tulosta. Meillä ei ole aikaa perehdyttää. Onnea vaan työnhakuun ja suu siististi supussa, ettei maine kulje edellä seuraavaan paikkaan.

Kuulostaako tutulta? Joko koira älähtää? Anteeksi vain Sinä työnantaja, joka hoidat postisi lakien ja asetusten mukaisesti. Sinun kustannuksellasi nauttivat ansiotonta arvonnousua kaikenlaiset keplottelijat ja puliveivarit, joiden ensisijaisena tarkoituksena on polkea työehtoja ja sahata ihmisiä silmään. Miksi elämän keskeisiin perusasioihin kuuluvassa asiassa ihmistä potkitaan jatkuvasti takaapäin polvitaipeisiin? Miksi ihmisen pitää sukeltaa jokaisessa asiassa aina syvin matalin?

Tässä vaiheessa otamme pienen hengähdystauon. On nukuttu yö ja edessä on uusi aamu. Tänään käännämme tilanteen toisinpäin. Poimimme roskakoriin heittämämme cv:n esiin ja parantelemme sitä. Nostamme kynttilän vakan alta ja otsikoimme hakemuksemme uudelleen:

HYVÄ TYÖNTEKIJÄ ETSII HYVÄÄ TYÖNANTAJAA

Korkean työmoraalin omaava alan ammattilainen etsii työnantajaa, joka arvostaa ammattitaitoa sekä määrätietoista ja johdonmukaista pyrkimystä parempaan työn tulokseen, eikä vierasta työntekijän ideoita työsuorituksen ja asiakaspalvelun kehittämiseksi nykyistä paremmalle tasolle.

Vaatimukset työnantajalle: Työelämää säätelevien lakien ja asetusten tunteminen sekä niiden noudattaminen, hyvät johtamistaidot, oikeudenmukaisuus alaisia kohtaan sekä aikuismainen käyttäytyminen työyhteisössä. Työelämän tuntemus työntekijäpuolen näkökulmasta eduksi.

Arvomaailmassasi työyhteisön hyvinvointi on asioiden tärkeysjärjestyksen kärkipäässä. Palveluksessasi olevat työntekijät tulevat töihin hymyillen, tekevät työnsä hyvällä mielellä ja työn ulkopuolella viestittävät työstään ja työpaikastaan positiivisella asenteella sekä poikkeuksetta myönteisesti.

Tähän vaikuttaa tapasi johtaa toimintaa omistamassasi yrityksessä. Olet mukana päivittäisen työsuorituksen rakentamisessa luomalla positiivista ilmapiiriä yrityksesi sisällä. Et linnoittaudu takahuoneen toimistoon muiden saavuttamattomiin. Johdat edestä ja tällä tavoin luontevasti ansaitset auktoriteettisi palveluksessasi olevan henkilöstön keskuudessa.

Toimintatapoihisi ei kuulu levottoman ilmapiirin ja negatiivisten kilpailutilanteiden luominen henkilöstön keskuudessa. Tällaisen toimintatavan tiedät horjuttavan työyhteisön ilmapiiriä ja aiheuttavan henkilösuhteiden rakoilua. Haluat työyhteisön puhaltavan yhteen hiileen työaikana. Tällä tavoin se hengittää luontevasti samaan tahtiin myös työn ulkopuolella.

Henkilöstön keskuudessa sinulla ei ole omia suosikkipersoonia. Jokainen palveluksessasi oleva henkilö on arvojärjestyksessä yhtä korkealla. Positiivista energiaa luomalla ja arvosi mittaisella esimiestoiminnalla tuet henkilöstöä ja luot heille vahvan pohjan tukea vastaavasti sinua osana normaalia päivittäistä työsuoritetta. Sinulla on hyvä itsetunto. Luotat itseesi ja tämän ansiosta luotat myös alaisiisi.

Työntekijöiden kanssa käymissäsi luottamuksellisissa kahdenvälisissä keskusteluissa et paljasta mahdollisia negatiivisia asioita toisista työntekijöistä ja heidän työsuorituksistaan. Asiakaspalautteeseen suhtaudut kuten päivittäiseen postiin. Et jätä sitä hyllylle pölyttymään. Kritiikin otat rakentavana ja positiivisesta palautteesta poimit kannusteen vieläkin parempaan suoritukseen.

Alkoholi ei hallitse eikä ole osa elämääsi. Edellytät tätä alaisiltasi ja näytät siinä itse esimerkkiä. Suhtautumisesi alkoholiin näkyy yrityksesi yhteisissä riennoissa. Juhlit alaistesi kanssa tietäen asemasi. Näin olet myös seuraavana aamuna tilanteen tasalla. Työnantajana ja työnjohtajana et yritä luoda itsestäsi kuvaa kaveripomona. Kaveripomoja ei ole olemassa. On ainoastaan esimiehiä ja alaisia. Yritys henkilöityy omistajaansa. Suomalaisella työntekijällä on oltava esimies, jota hän voi kunnioittaa.

Suoraselkäisellä ja määrätietoisen rehellisellä esimiestoiminnalla olet saavuttanut kunnioituksen, joka luo yrityksestäsi kuvan kiinnostavana työpaikkana ja heijastuu toiminnan kaikilla osa-alueilla. Mikäli täytät nämä vaatimukset, lähesty rohkeasti puhelinsoitolla ja kerro mitä sinulla on tarjottavana. Keskustelemme sitten lähemmin toiveista sekä niiden toteutumisesta.

Kuulostaako tämä liian hyvältä voidakseen olla joskus totta? Toivokaamme yhdessä että ei. Järjen ääni hulluuden baabelissa on parhaimmillaan ehkä vain kivenheiton päässä.

Työmarkkinoilla seikkailevaa kehotetaan aktiivisuuteen. Täytyy yrittää kaikin keinoin. Kysymys on ansion hankkimisesta. Eikö sinunkin mielestäsi hyvällä työntekijällä ole oikeus hyvään työnantajaan?

- Ari H. Heinonen (2011) -